Kutatások, Tanulmányok a Zöld kávéról

Friss kutatás! Testsúlyod 10%-át adhatod le egy apró mag segítségével

Szerző: Horváth Eszter

Forrás: Femina.hu 2012.04.28.

A zöld kávébab erőteljes fogyasztó hatását támasztotta alá egy külföldi tanulmány.

Egy új kutatás szerint a zöld kávébab fogyasztása segít abban, hogy gyorsabban olvadjanak le rólad a kilók. A tanulmányt az Amerikai Kémiai Társaság 243. országos találkozóján hozták nyilvánosságra, San Diegóban.

A kísérletet végző Joe Vinson és munkatársai 22 napon keresztül folytatták a vizsgálatot, melynek eredményeként a kísérleti alanyok átlagosan testsúlyuk 10%-át adták le.

Bővebben a kutatásról

A vizsgálatban 16, 22-26 év közötti túlsúlyos, illetve elhízott ember vett részt. A kísérlet során az alanyok minden nap kávékivonatot kaptak: alacsony – 700 mg – vagy nagy dózisban – 1050 mg.

A 22 hét alatt nem változott jelentős mértékben a kalória-, szénhidrát-, zsír- és fehérjebevitelük, illetve a testmozgás gyakorisága sem.

A vizsgálat végére a résztvevők átlagosan testsúlyuk 10%-ától szabadultak meg, illetve a testzsír mennyisége is 16%-os csökkenést mutatott.

Karcsúsító klorogénsav

A kutatást vezető Vinson úgy véli, az eredmény a kávébabban található klorogénsavnak köszönhető, mely a zöld babkávé legfontosabb természetes hatóanyaga.

Bár ez a vegyület megtalálható a hagyományos pörkölt kávéban is, nem akkora mennyiségben, hogy napi pár csésze fekete elfogyasztásával a kutatás eredményéhez hasonló sikereket érhess el. Mivel a kávébabot 240-250 Celsius-fokon pörkölik, ezen a magas hőmérsékleten az anyagcsere serkentő klorogénsav nagy része elbomlik.

Így fogyaszd a zöld kávét!

Hazánkban a zöld kávé fogyasztása nem különösebben elterjedt, de ha a zöld teával barátságban vagy, talán hallottál már róla. Mindkettő lassan, ám hosszabb távra fejti ki élénkítő hatását – ellentétben a feketekávéval.
A zöld kávé fokozza a sejtek mikrokeringését és felpörgeti az anyagcserét. A benne található klorogénsav nem csupán a súlyvesztést segíti elő, de erős antioxidáns tulajdonságának köszönhetően rákellenes és szívvédő hatású is.
Fogyassz napi két csésze zöld kávét, reggel és délben: csökkenteni fogja az étkezés utáni hirtelen vércukorszint emelkedést. Ebből adódóan szervezeted a zsírtartalékokat használja majd, hogy több energiát nyerjen.

————————————————————————————-

Klorogénsav

Klorogénsav hatása

– A zöld kávé egyik fő összetevője a klorogénsav, melynek zsírégető, éhségérzetet csökkentő és antioxidáns hatásai is ismertek.
– A klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását

2006-os kutatás: Hiroshi Shimoda, Emi Seki, Michio Aitani

– egereket tápláltak standard zöld kávébab kivonatot tartalmazó diétával, és ennek fő összetevőivel, nevezetesen koffeinnel és klorogénsavval 14 napig.
– A kutatók úgy találták, hogy a zöld kávébab kivonat csökkentette a viscerális (zsigeri) zsír mennyiségét és a testtömeget.

A klorogénsav legyőzi a felesleges cukrot

A tekintélyes szaklap, a The Lancet 2002-ben tette közzé népesség vizsgálatát, amelyet 17000 emberen végzett.
A kutatók azt állapították meg, 50%-kal kisebb diabétesz kockázattal számolhatnak azoknak, akik naponta 7 csésze kávét isznak meg, azokhoz képest, akik csak kettőt.

Probléma

Naponta 7 csésze kávét meginni a legtöbb ember számára kivitelezhetetlen.
Ez arra indította a kutatókat, hogy derítsék ki, milyen cukorszint csökkentő anyagokat tartalmaz a kávé.
A kávé klorogénsav tartalma felelős elsősorban a glukóz csökkentő hatásért

Lenyűgözően meggyőző adatok
– Japán kutatók egy csoportja 43%-os vércukorszint esést regisztrált, miután zöldkávébab-kivonatot adtak be egereknek egy kiadós evés után.

– Egy klinikai kísérletben 2011-ben a kutatók 50% klorogénsavat tartalmazó standardizált zöldkávébab-kivonat különböző dózisait adták be 56 személynek. Azután 100 gr glukózt adtak nekik egy glukóz-terheléses vizsgálatban.
– A kísérletben a vércukorszintek annál nagyobb mértékben estek vissza, minél nagyobb mennyiségű zöldkávébab-kivonat adagot kaptak a kísérleti alanyok, 100 mg tól egészen 400 mg-ig. A 400 mg-os adagnál 32 %-os csökkenés következett be a vércukorszintben – két órával a glukózbevitel után. Ez azt jelenti, hogy ha Önnek az étkezés után veszélyesen magas – 8.9 mmol/l – a vércukorszintje, a zöldkávébab kivonat 6 mmol/l-re csökkenti azt.

Más kísérleti eredmények

– A klorogénsav kedvezően hat a májsejtek működését fokozó gének tevékenységére, és az adiponectin nevű hormon szintjét növeli, ami az inzulinérzékenységet segíti elő, gyulladáscsökkentő, diabétesz-megelőző és anti-atherogenic hatást fejt ki.

– Csökkenti a koleszterinszintet, a trigliceridszintet és a vérnyomást

Forrás: http://www.flavin7-77.hu/?modul=oldal&tartalom=1180337

————————————————————————————————-

További kutatási eredmények a zöld kávéval kapcsolatban:

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820341

The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension.

Watanabe T, Arai Y, Mitsui Y, Kusaura T, Okawa W, Kajihara Y, Saito I.

Health Care Products Laboratories, Kao Corporation, Tokyo, Japan.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16419643
Kozuma K, Tsuchiya S, Kohori J, Hase T, Tokimitsu I.

Health Care Research Laboratories, Kao Corporation, Tokyo, Japan

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1264-GREEN%20COFFEE.aspx?activeIngredientId=1264&activeIngredientName=GREEN%20COFFEE

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22291473

Vinson JA, Burnham BR, Nagendran MV.

Chemistry Department, University of Scranton, Scranton, PA, USA.

http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2012/march/new-evidence-on-effects-of-green-coffee-beans-in-weight-loss.html

http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2013/april/new-evidence-that-natural-substances-in-green-coffee-beans-help-control-blood-sugar-levels.html

http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=132201